Welkom bij Homeopathie / consultatief anthroposofisch-homeopaat Jorke van Eerten

 vanuit inzichten uit de anthroposofische geneeskunde

gecombineerd met de specifieke homeopathische middelen kennis en aangevuld met inzichten vanuit de TCM (traditioneel chinese geneeskunde)

 ter harmonisatie van lichaam, ziel en geest

ook Alaska , FES en Tibetaanse geneesmiddelen

voor het vinden van een nieuwe impuls in diverse levensfases
  • specialisatie in psycho-mentale klachten
  • specialisatie in hypersensitieve personen
  • vage, lastige schijnbaar ongerelateerde klachten
  • ADHD en het aanverwante scala
  • Parkinson in vroeg stadium
  • vermoeidheid, apathie
  • pijn klachten


  • met een verruimd inzicht door spirituele achtergronden waaronder anthroposofie, boeddhisme en sjamanisme
  • mogelijkheid het middel subtiel te testen op werkingen bij de persoon, zodat het optimaal effectief is

mogelijkheid tot aanvullende coaching


Als u vragen heeft beantwoord ik deze graag, u kunt mij mailen op info@tao-shi.nl of vul hiervoor het contactformulier in.

Uitsluitend consulten op afspraak in de regio Zutphen,Wat is homeopathie?


Hahnemann ontdekte tijdens zijn vertalings-werk, toen hij de reguliere geneeskunde de rug had toegekeerd, dat kinine door de indianen werd gebruikt bij dezelfde klachten die ook door kinine zelf geproduceerd worden. Echter nam men dan  een verdunning in van water waarin de bast van de boom had gelegen-en het malaria achtige koorts beeld verdween.

Hieruit volgt de wet: similia simillibus currentur (het gelijke geneest het gelijkende). M.a.w. men kijkt welke middelen bij uitgebreide testen dezelfde symptomen veroorzaakten bij het merendeel van de testpersonen als het symptomen complex waarvoor men bij de client het middel zoekt.

Het bijzondere is dat sterkere verdunningen of beter gezegd potentieringen, dieper en krachtiger werken.
Dit komt omdat als het ware de energetische potentie wordt vrijgemaakt, vergelijkbaar met een subtiele maar diepwerkende, krachtige resonantie trilling.

Het interessante is ook dat er een geheel optreedt van fysieke en psychisch mentale symptomen, waarvan men normaliter niet altijd het verband weet of ziet. Bekend is bijvoorbeeld  wel dat bepaalde leverstoringen met moeheid of depressie te maken kunnen hebben. Maar eigenlijk is er altijd een verband tussen de klacht en een bepaalde gesteldheid; zodoende kan homeopathie heel breed werken en genezen.

Homeopathie is een zeer individuele geneeswijze omdat hoe iemand als geheel in elkaar zit, inclusief fijnere lagen, uniek bepaald is uit het samenspel van erfelijkheid, individualiteit / eigen ontwikkeling, omgevingsfactoren en de ontwikkelingsfase, zowel in de tijd gezien als qua ziele-leven.

Homeopathie vereist o.h.a. wel enig geduld en begrip om een proces aan te gaan omdat hierbij echt iets doorgewerkt wordt- en er dus ook het een en ander naar boven kan komen wat verwerkingstijd nodig heeft.

Wij zijn van mening dat het energetisch vaak subtieler ligt dan men aanneemt (ook in de benodigde dosering)  en in die zin kan je niet absoluut spreken van: baat het niet dan schaadt het niet -het kan schaden bij verkeerd gebruik.

Daarom ontdekten wij in de praktijk dat het heel prettig is, daarbij en daarnaast, als een soort dubbel check of fine tuning, de middelen helderziend /heldervoelend/ helderwetend te checken.

Wat is anthroposofische geneeskunde ?

Anthrop. geneeskunde werkt met de principes van de homeopathie in haar enkelvoudige middelen, behalve dat in de manier van middelen zoeken er diagnostisch wordt gewerkt vanuit het inzicht van hoe het middel met name op de fijnere wezens-delen (ether, astraal en ik alsook zenuw-zintuigstel m.n in hoofd, rhytmisch systeem, hart /longen en stofwisselings-ledematen-systeem) uitwerkt en wat van daaruit het effect op het lichaam is.

Het specifieke is dat er nog 3 andere soort samengestelde middelen worden gebruikt namelijk:
middelen die met een drager cq hoofd-middel een werking in samenhang met een ander middel of middelen naar en bepaald gebied stuurt,zoals silicea comp., plantaardige middelen die de werking van een metaal of mineraal hebben opgenomen zoals Argentum Bryophillum cultum, en middelen die a.h.w een oerbeeld van een functie vertegenwoordigen zoals hepatodoron voor de algehele leverwerking.


Over mijzelf en de werkwijze

  Studeerde aan de akademie voor natuurgeneeswijzen in Hilversum
praktijk gedurende ca 30 jaar

Aanvullende studie anthroposofische geneeskunde
en kennis Traditional Chinese Medicine (de inner martial art is het toepassen van die energetische kennis en dat in je lichaam bewust maken).


De basis is voor mij de combinatie van kennis en kunde /kunst, waarbij het laatste het  creatief- intuitieve aspect is. En met name de kwalitieit van je diagnostieke vermogen, die gerelateerd is aan wie je bent, niet alleen aan wat je weet.
Jezelf onbevooroordeeld openstellen voor de client, nooit denken dat je het wel weet, maar steeds blanco en lerend in het proces stappen.
Dat betekent dat je nooit in een boekje kan opslaan: hoofdpijn, of vermoeidheid, oh dat is dat middel; de client vertegenwoordigd een individueel en uniek vraagstuk met een individueel antwoord,
In dat proces vertrouwend op het helende vermogen in jezelf in de client en in de kosmos.

Heel essentieel vind ik ook:
¨ziekte is de schaduwkant van een positieve ontwikkeling¨,
 Rudolf Steiner

Het gaat erom dat we die ontwikkeling herkennen ons niet blindstaren op de uiterlijke symptomatiek en die op die manier fixeren, maar de ¨les¨ proberen te zien en oppakken wat er voor nodig is om door het genezingsproces heen te gaan.

Ik had helaas kort -hij is al geruime tijd overleden- een bijzondere mentor m.n. voor wat betreft  inzicht en de samenhang van m.n het lichaam met de diverse natuurrijken en de kosmos: de legendarische helderziende anthroposofische heler Wolfgang Wende. Bij het grote publiek onbekend, maar bezocht door mensen uit de gehele wereld, m.n ook uitflip gevallen bij de eurytmie akademie onder Werner Barfod, die daar zelf ook kwam.
Wende zei dat hij als met rontgenstraling door mensen heen keek en de diagnostische middelen van de reguliere geneeskunde niet nodig had-formeel was hij natuurarts, geen regulier arts. Daarvoor was hij straaljager piloot, meubelmaker en meubelfabrikant.
Ook herinner ik me de gesprekken serie met de bekende Haagse anthrop arts van Mansveld op de laan van Meerdervoort. Het maakte indruk dat hij geheel belangeloos mij coachte, zoals je dat nu zou noemen en dan vervolgens lunchte ik met hem en nam de trein terug.

Dat zijn onmoetingen die je op een pad zetten , zoals ook de sufi meester in  Konya, Turkije, met Mongoolse trekken en ondefinieerbare leeftijd, die meer dan 80 jr oud nog minaretten beklom voor restauratie werkzaamheden en tevens  specialist was in oud christelijke kunst. Hii doceerde aan diverse universiteiten o.a. in amerika.


Zo denk ook ik dat het een strategische beslissing van Steiner uit zijn  tijd was om te stellen dat je een regulier arts moet zijn, daarnaast  ook om niet in amateuristische vaagheid te verzanden.  Maar essentieel is het voor het werken vanuit die hoek niet, zelfs zoals wijlen dr Freeve uit Zutphen, de initiatiefnemer van het therapeuticum, mij zei; het is een voordeel dat jij niet teveel de reguliere denktrant in je hebt opgenomen.

Heel behulpzaam is het ongeloofelijke werk dat de grote klassieke homeopathen hebben gedaan om de details van de werking van honderden middelen minitieus te testen en op schrift te stellen.

Overigens denk ik dat je het alleen met homeopathie sec niet meer redt, essentieel is een zekere zelfwerkzaamheid /zelfontwikkeling/creativiteit waarin verschillende dingen samengaan, met name lichaamsgerichte oefeningen en je eet en leefgewoonten.

Hier is een link om een indruk te krijgen van wat homeopathie is.

http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/homeopathie/hoe-homeopathie-wel-degelijk-werkt

Inloggen