De weg van de krijger

Taichi, wudang, shaolin, xinygi, baguazhang,

Dit is de site van Jorke van Eerten.Kungfu is niet een stijl vechtsport, zoals vaak wordt gedacht, maar: je persoonlijke
energie, je innerlijke kracht (ki, dantien, hara) en de vaardigheid in
het gebruik ervan.

De basis zijn de zachte taichi principes van mee-bewegen met de tegenstander. Het bewegen a.h.w. van binnen naar buiten


Nu zijn er veel mogelijkheden om je hara (energiecentrum) te
versterken. En dit zijn niet alleen fysieke oefeningen maar ook je
psychisch -mentale houding: staan voor je zaak, oprecht zijn. Vandaar
dat bijvoorbeeld de samoerai in het oude Japan een grote waarde
toekenden aan morele gedragscodes.

Wij gaan uit van de bewegingen en de houding, het juiste staan en de intentie.

De componenten zijn: ontspanning, bewegingen die bezield en geïntegreerd zijn met daarbij de juiste ademhaling en aandacht cq. Bewustzijn.

De bewegingen van xinygi zijn daarbij rechtlijniger, maar bevatten in een heel gecomprimeerde vorm wel de principes van de inner martial arts.

Baguazhang heeft sterkt circulaire veranderlijke bewegingen.

Shaolin werkt meer van buiten naar binnen.

In feite is er niet een heel sterke scheidslijn tussen binnen en buiten:

het lichaam moet ook getraind en sterk worden, maar niet hard-integendeel zeer soepel en flexibel.


Met de juiste training. zodat ook het gevoel geoefend wordt, want het voelen is de brug naar de inner martial art.

Deze elementen worden gebruikt om tot vitaliteit en lichaams-bewustzijn te komen vanuit verschillende aanvullende methodes.


Wat kan taichi, martial art, qigong, voor je doen?

Het martiale aspect benadrukt de precisie en kracht in de taichi . Dat haal je er nu vaak niet zo uit, maar was tot begin 20 ste eeuw een kwestie van leven of dood bij de rivaliserende clans. Qigong zijn de trainingen om energie op te laden te herverdelen en te focussen, heeft veelal losse elementen waar taichi meer een choreografie heeft en om de overgang van posities gaat. Wij geven de authentieke training in een voor de moderne westerse mens aangepaste vorm, zonder de basis principes te verloochenen. Dat betekent dat we niet een jaar alleen in de horse stance gaan staan (diepe wijde stand )

perfecte allround workout

Deze vorm een aanpak levert de beste allround workout op die er is. het lichaam wordt soepeler, sterker en vitaler terwijl bij de meer alleen fysiek gerichte sport het lichaam vaak harder wordt en het inspanning kost die energie kost . Daarbij brengt het a.h.w. je geest en psyche tot rust en op orde. Door de natuurlijke flow, efficientie en economie van de bewegingen geeft het je ook een esthetisch gevoel. Het kan trauma┬┤s oplossen en genezen, een van de concrete voorbeelden die ik ken uit vele is dat Nils Klug zichzelf na een auto-ongeluk met zwaar rugletsel door taichi genas.

De helaas inmiddels overleden grootmeester Wei Lun Huang genas zichzelf van een gebroken nek, waarna hij niets meer kon. door een uiterst subtiele qigong. Dat wekte mijn interesse waardoor ik een training bij hem deed waar hij me vroeg als zogenaamde indoor student bij hem te komen in Florida. Maar vreemd lot, kort daarna overleed hij door een darmziekte met complicaties.(bijzondere man, in de seconden bij de openingsgroet had hij diepgaand de energie van iedereen gezien en gaf daarover vaak een raak commentaar, hij was extreem flexibel zelfs zijn botten kon hij uit hun vaste posities bewegen en ibjvoorbeeld zijn hand min of meer omklappen)

Grootmeester Fu traint top-athleten om tot nog betere performance te komen. meer energie, meer kracht, en betere focus.

Tenslotte kun je het als middel gebruiken voor je spirituele ontwikkeling als je diepgaand je lichaam leert kennen en transformeert, waardoor andere percepties zich als vanzelf openen.

Inloggen